Frueko na Prognosfruit 2022.
Iako odložena 2020. godine usled pandemije virusa Covid-19, Prognosfruit konferencija održana je u Beogradu od 3. do 5. avgusta 2022. godine. Konferenciju su organizovale asocijacije WAPA (World apple and pear association) i asocijacija proizvođača jabuka Srbije “Serbia Does Apples”. Glavi događaj za sve uzgajivače jabuke i kruške, Prognosfruit trajao je 3 dana. Za samo 3 […]
Zaštita Kruške i Jabuke u Fazi Cvetanja
Svi volimo ukusne kruške i jabuke. Sočne, zrele i zdrave, ove voćke glavni su deo odrastanja svakog deteta na našim prostorima. Pune vitamina i antioksidanata, kruške i jabuke neophodne su nam u svakoj sferi života. Bilo da imate tri ili sedamdeset i tri godine, ove voćke biće Vam najbolji saveznici u preventivi bolesti i jačanju […]
Kasne Jabuke: Koje su Najbolje Sorte?
Kako se leto približava kraju, vreme je da počnemo da razmišljamo o kasnim sadnicama. Zimske sadnice ili kasne jabuke jesu one sorte koje opstaju u hladnijim mesecima. Zahvaljujući povećanoj otpornosti na zimu, ove sorte mogu izdržati izuzetno niske temperature i jake mrazeve. Zbog ovako posebne izdržljivosti, neke od sorti kasnih jabuka mogu preživeti čak i […]
Istorija Proizvodnje Voća
Proizvodnja voća može biti izazovan zadatak. Kako iziskuje puno ulaganja, vremena i strpljenja, ovo nije posao za svakoga. Ukoliko ipak odlučite da se bavite proizvodnjom voća, imaćete čemu i da se radujete. Plodovi ovog napornog rada nagradiće sav Vaš trud. Kada jednom jabuke, kajsije ili kruške počnu da stižu u Vaš voćnjak, bićete više nego […]
Blagodeti Jabuke: Zašto je Treba Svakodnevno Konzumirati
Opšte je poznato da je voće zdravo i neophodno za našu dobrobit. Na primer, kajsije čuvaju Vašu kožu i poboljšavaju rad Vašeg srca. Kruške su dobre za usporavanje starenja i zaštitu od dijabetesa, dok su jagode odlične za regulisanje nivoa šećera u krvi. Svako voće puno je vitamina, korisnih vlakana i tu je da poboljša […]
Zanimljivosti i Benefiti o Kruškama Koje Niste Znali
Kruške su poznate po svojim lekovitim dejstvima. Kao i većina lekova, ni kruška ne bi trebalo da se jede na prazan stomak. Sa druge strane, ne bi je trebalo konzumirati ni nakon teških jela i mesa. Krušku možete jesti kao užinu, uz voćnu salatu, u kompotu, soku, ili čak i rakiji. Postoje proizvodi od kruške […]
Prednosti Koje Donosi Integralna Proizvodnja Voća
Koncept integralne proizvodnje razvijen je krajem šezdesetih godina 20. veka od strane međunarodne organizacije za biološku kontrolu. Ovaj koncept usmeren je na zaštitu od štetnih organizama kroz primenu održive poljoprivredne proizvodnje, kroz upotrebu prirodnih resursa i regulatornih mehanizama. Integralna proizvodnja pretpostavlja izbor otpornih sorti i hibrida, agrotehničke mere, prognozu pojave štetnih organizama, biljni karantin, biološke […]
Lekovita i Hranljiva Svojstva Oraha
Orah je veoma stara vrsta. Kako se pretpostavlja, prvobitno je nastala kao divlji orah koji je rastao u šumama Azije, a potom se preko Mediterana proširila se po celom svetu. Pokazalo se da je orah biljka velike iskorišćenosti, jer može da se koristi u ishrani, u spravljanju melema i lekova, kao i u izradi nameštaja, […]
Koja Sorta Jabuka je Najbolja za Kolače?
Kada pomislite na kolač sa jabukom sigurno Vam se vrate sećanja na neko porodično slavlje ili posetu baki… Štrudla sa jabukom, Lenja pita ili jabuka sa orasima i šlagom onako iz pećnice. Miris jabuke i cimeta čim uđete u kuću. To su tradicionalne poslastice, čak jednostavne za pravljenje. Ipak, pored kulinarskog umeća potrebno je znati […]
Sorte Kajsije Najpogodnije za Rakiju
Kajsijevača tj rakija od kajsije je u Srbiji najcenjenija voćna rakija. Mnogi vole da uživaju u njenoj slatkoći i harmoniji ukusa. Posebno je omiljena među ženama. Da li možete da pretpostavite zašto? Žene su velilki ljubitelji voćnog, nežnog, osvežavajućeg i harmoničnog ukusa i zato je baš rakija od kajsije prvi izbor pića kod mnogih žena […]