Ova kruška koja je poznata kao Bartlet u Severnoj Americi je ista sorta koja se zove Vilijams u mnogim drugim delovima sveta. Prvobitno je otkrivena u Engleskoj 1765. godine od strane učitelja po imenu gospodin Ster. Savršena za jelo ali je takođe glavna sorta koja se koristi u industrijskoj preradi za proizvodnju voćnih sokova i voćnih salata, kao i alkoholnih pića – rakija Viljamovka. Kruška Viljamovka je kasno letnja sorta lepog srazmernog oblika (klasičan kruška oblik). Nema bakarne prevlake i veoma sočna kada je potpuno zrela . Odličnog je ukusa jer sadrži puno šećera i mnogo fine kiseline.
PROFIL:
- Plod je srednje velik do velik (160 g – 210 g – 260 g).
- Srazmernog je oblika. Kožica ploda je tanka, zelene boje koja postaje žuta kada je plod zreo.
- Slatkog ukusa sa srednje izraženom aromom i blagim mirisom.
- Meso je sočno, potpuno topivo, slatko-kiselkastog, skladnog i punog ukusa sa prilično jako izraženom plemenitom aromom i mirisom.
NAJBOLJA ZA UPOTREBU:
- Savršena je za jelo sveža.
DOSTUPNOST:
- Od avgusta do februara.