Kruška Abate Fetel je kraljica kruške i čini skoro trećinu naše proizvodnje (oko 30 %). Francuska, kasno jesenja sorta nepoznatih roditelja koju je prvi uzgojio kaluđer Fetel oko 1866. godine, a predstavio ju je na kongresu voćara u Lionu rasadničar Jacquier iz Montplaisira 1876. godine. Dospeva za berbu oko 30 dana nakon Viljamovke.
PROFIL:
- Plod je velik do vrlo velik (180 g – 250 g – 320 g).
- Specifičnog jako izduženog kruškolikog oblika, žućkasto zelene, srednje tanke i čvrste kože sa istaknutim lenticelama i sa prevlakom bakarne boje koja prekriva određeni deo ploda.
- Slatkog je ukusa sa srednje izraženom aromom i blagim mirisom.
- Meso ploda je žućkasto-bele boje, srednje fine teksture.
NAJBOLJA ZA UPOTREBU:
- Odlična za jelo i salate.
DOSTUPNOST:
- Od septembra do aprila.