Nema osobe na ovom svetu koja ne voli miris tek pečenih medenjaka. Iako nas podsećaju na zimu i Božić, medenjake možemo jesti tokom cele godine.
Idealni za praznike, ali i za obično nedeljno popodne, medenjaci su laki za pravljenje i još lakši za konzumiranje! Vaša deca, ukućani ili gosti obožavaće ovaj savršeni kolač.
Recept je više nego jednostavan za pripremu, a ukoliko ostavite medenjake malo da odstoje, dobićete kolač božanstvenog ukusa i još boljeg mirisa.
Evo kako da napravite najukusnije medenjake sa orasima već danas!
Sastojci
Pre nego što pređemo na pripremu, morećemo da napravimo spisak svih potrebnih sastojaka.
Za testo, trebaće Vam:
- 4 šolje brašna
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 5 supenih kašika meda
- 1 supena kašika sirćeta
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2-3 kesice vanile
Za nadev, trebaće Vam:
- 1 šolja svežeg mleka
- 1 šolja mlevenih oraha
- 3 supene kašike džema (opciono)
- 80 g maslaca
- 1 kesica vanile
Na kraju, trebaće Vam i jedna šolja mlevenih oraha, da Vaše medenjake lepo dekorišete.
Piprema testa
Prvi korak u pripremi medenjaka je uvek mešnja testa. Za početak, pripremite brašno, šećer, vanilu i sodu bikarbonu. Kada pomešate dobro suve sastojke, dodajte i ostatak sastojaka za testo – jaja, ulje, med i sirće. Mesite dok smesa ne bude glatka.
Kada je smesa dovoljno glatka, podelite je na četiri dela i od svakog napravite duži fitilj. Zatim, svaki fitilj isecite na osamnaest delova. Vašim dlanovima napravite male loptice od svih ovih delova.
Pripremite pleh i papir za pečenje. Na papir poređajte loptice veličine oraha i lagano ih pritisnite. Ne zaboravite da napravite razmak između loptica!
Da dobro ispečete testo, rernu prethodno zagrejte. Pecite medenjake na 180 stepeni oko 10 minuta. Kada porumene, medenjaci su spremni za vađenje iz rerne.
Prohladite ih i, zatim, koristeći oštar nož, produbite svaku lopticu sa donje strane.
Priprema nadeva
Kada produbite loptice, dobićete dosta mrvica. Te mrvice iskoristite tako što ćete ih pomešati sa jednom šoljom oraha. Bitno je da orasi budu krupnije samleveni.
Zagrejte šolju svežeg mleka i prelijte mešavinu mrvica i oraha. Dodajte i vanilu ovoj smesi. Pre nego što se smesa ohladi, dodajte i 80 g maslaca. Sve dobro sjedinite. Medenjaci sa orasima će biti još slađi ukoliko dodate i 2,3 kašike džema (mada džem nije obavezan).
Ovako pripremljen nadev spreman je za punjenje medenjaka. Pripremite Vaše loptice i jednu kašičicu. Po punu kašičicu nadeva stavite u medenjak i zalepite dva, lagano pritiskajući. Potrudite se da medenjake dobro zatvorite, ali pustite i malo nadeva da izađe sa strane.
Pažljivo spajajte medenjake, trudite se da ih ne zdrobite. Na kraju, medenjake uvaljajte u mlevene orahe. Ovako, oni će se zalepiti i biće dekorisani na jednostavan, ali veoma lep način.
Ostavite Vaše medene loptice da odstoje. Najbolje bi bilo da ih servirate suradan, kako im treba vremena da omekšaju.
Medenjaci sa orasima bez jaja
Ukoliko želite da napravite prelepe medenjake, ali želite da izbegnete jaja, ne brinite – možete na jednako lak način pripremiti ovu posnu verziju kolača. Orahe možete staviti u testo, a možete ih koristiti i samo za dekoraciju, na Vama je da odlučite. U svakom slučaju ih nemojte preskočiti jer orasi imaju mnoga hranljiva i lekovita svojstva.
Sastojci
- 300 g brašna
- 100 g oraha
- 150 g otopljenog meda
- Kora od limuna
- Prašak za pecivo
- Malo cimeta
- Jezgra oraha ili badema
Priprema
Brašno, orahe, cimet i prašak za pecivo promešajte u većoj činiji. Narendajte koru od limuna i dodajte smesi. Na kraju, otopite med i dobro ga sjedinite sa prethodnim sastojcima. Ovako pripremljenu smesu ostavite sat vremena da odstoji.
Kada prođe sat vremena, i procenite da je testo dovoljno mirovalo, postavite ga na radnu površinu.
Rastanjite testo na debljinu prsta i pripremite pleh. Pleh možete podmazati ili samo staviti papir za pečenje. Uzmite mali kalup ili manju čašu i vadite pogačice.
Ukoliko koristite čašu za ovo, savetuje se da je stavite malo u brašno kako bi se pogačice lakše odvajale.
Kada poređate pogačice u pleh, svaku izdubite malo u sredini. U ta udubljenja možete ređati jezgra badema ili oraha. Ovako napravljene medenjake pecite na 180 stepeni petnaestak minuta. A da porumene, ostavite ih da se ohlade i malo odstoje. Kroz nekoliko sati, Vaši posni medenaci biće spremni za serviranje! Prijatno!
Bilo da ih jedete prazne, sa džemom ili sa orasima, medenjacima sigurno ne možete da odolite. Ukoliko pravite dezert za praznike, porodična okupljanja ili za decu posle škole, medenjaci su uvek odličan izbor. Sa malo sastojaka i još manje vremena, možete napraviti prelep slatkiš kog nikada neće biti dosta!