Abate Fetel
Poreklom iz Francuske, krupnih izduženih plodova, veoma otporna, sazreva početkom septembra.
Poreklom iz Francuske, krupnih izduženih plodova, veoma otporna, sazreva početkom septembra.
Engleska sorta, u berbi je zelene boje, i kasnije tokom čuvanja dobija zlatno žutu boju, veoma slatka i sočna, sazreva početkom avgusta.
Poreklom iz Italije, nastala dvadesetih godina prošlog veka, intenzivno žute boje sa blagim rumenilom sa osunčane strane, veoma visoke rodnosti, sazreva početkom avgusta.
Poreklom iz Australije, zlatno-zelene boje, lepe arome, veoma laka za uzgajanje.
Kruška je jedno od najrasprostranjenijih voća u uzgoju i u ljudskoj ishrani. Širom sveta se uzgaja više od 3000 varijeteta. Većinu svetske produkcije čine tri vrste. To su evropska kruška koja se dominantno uzgaja u Evropi i Severnoj Americi, kineska bela kruška ‘’ Bej Li’’ i azijska kruška poznata kao “Naši”.
Uzgoj kruške je nešto složeniji. Kruške se razmnožavaju kalemljenjem jedne sorte na podlogu koja može da bude druga vrsta kruške ili dunja.
Nutritivna vrednost kruške na 100 g je: proteini 0,36 g, ugljeni hidrati 15,23 g, šećeri 9,75 g, vlakna 3,1 g, masti 0,14 g. Energetska vrednost kruške je 239 KCal.
Kruške su izvor antioksidansa, vitamina A, C, E, B1 i B2, kao i folne kiseline, bakra, fosfora i kalijuma. Poznato je da su hipoalergene, te se sok od kruške može davati i novorođenčadi.
Zahvaljujući antioksidantnom dejstvu utiču povoljno na nivo holesterola, na smanjenje rizika od srčanog udara,te poboljšavaju imunitet.
2023 © Frueko | Powered by Digital Strategy One