Pita od jabuka omiljena je poslastica u svakom domaćinstvu. Sočna i slatka, ova pita ukrala je srce svima.
Ukoliko ste i Vi ljubitelj ove savršene poslastice, vreme je da naučite da je spremite kao pravi majstor. Svi volimo neodoljivi miris cimeta i jabuka kada je pita već pečena.
Da bismo došli do tog božanstvenog mirisa (i još boljeg ukusa), potrebno je da savladamo neke osnovne korake.
Idealna za svako godišnje doba, ovu pitu možete napraviti za sebe, svoju porodicu ili goste!
Čak i ako nemate ikakvog iskustva u kuhinji, uz ove trikove, uskoro ćete biti pravi pita majstor!
Izaberite prave jabuke
Prvi i najbitniji korak jeste biranje pravih jabuka. U svetu postoji više od 7500 vrsta jabuka. Previše izbora može da bude veliki problem – teško je pronaći najbolju opciju.
Uvek ste dobrodošli da eksperimentišete sa različitim vrstama, posebno regionalnim. Ukoliko želite da igrate na sigurno, ove vrste će biti odlične za Vašu pitu od jabuka.
Greni Smit
Ono što čini Greni Smit jabuke posebno dobrim za pitu jeste njihov ukus. Zbog ovog ukusa, one su savršen dodatak šećerima kojima ova pita obiluje. Zahvaljujući kontrastu ukusa, one će se dobro slagati i uz maslac.
Greni Smit su idealne zbog još jednog razloga – njihove čvrstine. Kada ispečete pitu sa ovim jabukama, dobićete pitu mekane strukture, nikako kašaste.
Jonagold
Poreklom iz Amerike, Jonagold su crvenkaste jabuke oštrog ukusa. Iako nude malu količinu vitamina A i C, Jonagold jabuke bogate su korisnim vlaknom pektinom.
Nastale ukrštanjem jabuka Zlatni Delišes i Jonatan, ove jabuke nude najbolje osobine ovih vrsta. Pokupile su sočni ukus Zlatnog Delišesa, a teksturu Jonathan jabuke.
Breburn
Pored gore navedenih, Breburn jabuke su takođe dobar izbor za Vašu pitu. Okrugle, crvene i kiselkaste, Breburn jabuke imaju idealnu teksturu za pečenje.
Zbog njihove čvrste teksture, jabuke se sigurno neće raspasti. Čak i njihov prijatan miris dodatno će ulepšati svaku sledeću pitu koju napravite.
Ne kuvajte jabuke
Sledeći bitan savet jeste da, jednom kada izaberete jabuke, ne skuvate ih. Umesto toga, oljuštite jabuke i iseckajte ih na krugove. Dodajte im šećer, so i začine i stavite sve u veću činiju. Promešajte ove sastojke dobro i ostavite da odstoji sat vremena.
Na ovaj način, jabuke će imati dovoljno vremena da puste svoj sok. Same jabuke će takođe omekšati. Uskoro će biti spremne za najbolju pitu koju ste ikada napravili!
Iako je najbolje ne kuvati jabuke, one nekad mogu biti previše sočne. Ukoliko je to slučaj, ispuštaće mnogo više soka nego što vam je potrebno. U tom slučaju, najbolje je ipak prvo prokuvati jabuke.
Iskoristite limun
Još jedan bitan savet jeste dodati limun u Vašu pitu. Limun je tajni dodatak koji svaki recept podigne na viši nivo.
Ono što limun najbolje radi jeste čuvanje jabuka. Naime, uz ovo kiselo voće možete sprečiti da Vaše jabuke potamne kada ih isečete. Ne samo to, limun je takođe dobar za dodavanje ukusa jabukama.
Ako ste baš avanturistički raspoloženi, možete umesto limuna dodati limetu.
Napravite koru sami
I jabuke i kora su jednako bitni za savršeni ukus i izgled Vaše pite. Zato, koru je najbolje da napravite sami.
Da biste napravili koru, pomešajte brašno, šećer i so u velikoj činiji. Promešajte dobro i na kraju dodajte maslac ili margarin. Kada dodate maslac, jako je bitno da ne mešate ili pravite krem. Umesto toga, bitno je da seckate maslac. Na kraju, dodajte mešavinu jaja i hladne vode.
Da biste sve sjedinili, poslužite se kuhinjskim alatkama, ali velike su šanse da ćete morati malo i “prste da umešate”.
Razradite testo i napravite lopticu, koju ćete kasnije iseći na pola. Onda, te polovine malo pritisnite. Ovo će biti dovoljno za jednu pitu sa duplom korom.
Dodajte kardamon
Na kraju, poslednji savet koji će učiniti Vašu pitu božanstvenom jeste dodavanje kardamona cimetu. Iako ne tako popularan, kardamon je začin koji se odlično može iskoristiti.
Ne samo da daje dobar ukus, već je ovaj začin i izuzetno zdrav. Može da snizi pritisak, poboljša disanje i pomogne pri gubitku kilograma.
Pita sa jabukama poseban je specijalitet u celom svetu. Brza, jednostavna, i preukusna, svakome je omiljeni slatkiš. Da i Vi napravite najbolju pitu od jabuka, pratite ove savete i izaberite prave jabuke!