Integralna poslastica sa jabukama i orasima
Miris i ukus ove poslastice nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Sastojci koji su Vam potrebni:
1 šolja integralnog pšeničnog brašna
1/2 šolje brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice sode bikarbone
3/4 šolje ulja
1 šolja smeđeg šećera
2 jajeta
1 kašičica vanile
2 šolje oljuštenih i na kriškice isečenih jabuka
1/2 šolje iseckanih oraha
Pre svega uključite rernu na 180 stepeni. Tepsiju treba premazati uljem i posuti brašnom. U veću posudu sipati smeđi šećer, ulje i pomešati ih da se šećer navlaži, a zatim mutiti mikserom nekoliko minuta.
Nakon toga dodati jaja, vanilu i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije kremasta smesa. U drugoj posudi pomešati suve sastojke – so, cimet, sodu bikarbonu i prosejano brašno, zatim ih dodati vlažnim i mešati dok se ne povežu. Sada dodajte kriške jabuka i iseckane orahe.
Spremljenu smesu izlijte u pripremljenu tepsiju i pecite oko 45 minuta ili ako niste sigurni uvek je tu trik sa čačakalicom. Zabodite čačkalicu u kolač, ako čačkalica izađe čista kolač je gotov. Gotovu poslasticu sa jabukama i orasima ostavite da se ohladi u tepsiji pre nego što je izvadite.
Dijetalna poslastica sa jabukama, bez šećera
Za ovaj kolač od jabuka potrebno Vam je sledeće:
2 oljuštene jabuke
1 šolja kiselog mleka
2 šolje kukuruznog brašna
1 kašika ulja
1 supena kašika stevije
1/2 kesice vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1/2 šolje mlevenih oraha
Jednu jabuku izrendajte, a drugu iseckajte na kolutove. Podmažite pleh za pečenje uljem i po dnu poređajte kolutove jabuke. Izrendanu jabuku dobro pomešajte sa svim ostalim sastojcima, a zatim nalijte u pleh, preko kolutova.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko dvadeset minuta. Gotov kolač izvrnite na tacnu i pospite mlevenim orasima. Ekstra savet – za lepši oblik kolača koristite modlu za kuglof.
Lagani kolač sa jabukama, orasima i grizom
Pored jabuka ova poslastica sadrži tri sastojka koji se odlično kombinuju sa njima, a to su cimet, suvo grožđe, i naravno, orasi!
Zato i jesmo u potrazi za zdravim poslasticama sa jabukama i orasima. Znamo da volite ovu kombinaciju, zato pripremite sledeće sastojke i probajte da napravite ovu ukusnu poslasticu:
4 oljuštene i izrendane jabuke
3 jaja
1/2 šolje braon šećera
1/2 šolje ulja
1/2 šolje mleka
1 šolja griza
1 prašak za pecivo
1 šolja mlevenih oraha
Prelazimo na pripremu, prvo odvojite belance od žumanca, pa umutite belanca mikserom, postepeno dodajte šećer, uz konstantno miksanje, a zatim i žumanca. Kad sve dobro umešate, dodajte i sve ostale sastojke osim jabuka i oraha koje dodajete poslednje i njih umešajte varjačom, a ne mikserom.
U prethodno zagrejanu rernu stavite podmazan pleh u koji ste sipali smesu kolača i na 180°C pecite oko pola sata. Kad je poslastica gotova možete je ukrasiti po želji, naš predlog je topljenom čokoladom.
Najlepša stvar kod jabuka je to što od njih možete napraviti ukusne kolače koje i dijabetičari mogu da jedu. Jabuke su same po sebi slatke, tako da ako ste šećeraš pažljivo i sa ovim kolačima, ali su naravno bolji i zdraviji izbor od kupovnih slatkiša.
Zapravo je pravi savet za dijabetičare da jedu domaće slatkiše, umesto kupovnih, industrijskih koji pored obilnog šećera, sadrže i mnoge emulgatore i veštačke sastojke koji su toksični za organizam.
Posni kolač sa jabukama
Ako postite redovno ili samo povremeno kolač sa jabukama Vam je sigurno prvi desert na listi tokom tih dana. Nema previše opcija tokom posta, a ako radite strogi post, izbor je još manji.
Za ovaj kolač, potrebno Vam je:
200g integralnog brašna
200g griza
1kg jabuka
150g braon šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 prašak za pecivo
Cimeta (po želji)
Mlevenih oraha (po želji)
Krećemo sa pripremom. Jabuke oljuštite, očistite i izrendajte ih. U posebnoj posudi pomešajte sledeće sastojke:
- brašno,
- sodu bikarbonu,
- griz,
- šećer,
- prašak za pecivo
U pleh stavite papir za pečenje i rasporedite trećinu izrendanih jabuka koje možete dodatno zasladiti sa malo braon šećera. Na jabuke dalje pospite polovinu suvih sastojaka, zatim opet jabuke, drugu polovinu suvih sastojaka i na kraju opet jabuke.
Ovako pripremljen desert ubacite u hladnu rernu i pecite na 180°C oko pola sata. Posle pojačajte na 200°C i nastavite da pečete još petnaest minuta. Kada je gotova poslastica možete je ukrasiti mlevenim orasima
Kolač sa jabukama, orasima i brusnicama
Potrebno Vam je:
240g brašna
20g lanenog (ili drugog integralnog brašna)
1½ kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soda bikarbone
1/2 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1/2 rendanog muskatnog oraha
100g prepečenih oraha – krupno sečenih
1 šolja svežih brusnica ili višnji
1 velika jabuka
60g putera – na sobnoj temperaturi
150g braon šećera
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanile
250ml jogurta ili kisele pavlake
Ovo izobilje sastojaka već primamljuje a priprema je veoma jednostavna. Pre svega uključite rernu na 180 stepeni i pripremite pleh. Za najbolje rezultate koristite dublji pleh dimenzija 23x11x6cm ako nemate takav iskoristite šta imate.
U jednoj posudi pomešajte suve sastojke bez šećera, zatim u tu smesu dodajte brusnice i pečene orahe, ali sačuvajte jednu šaku za vrh kolača.
U drugoj posudi mikserom umutite mekani puter i šećer a potom dodajte jaje po jaje. Kada je smesa glatka stavite ekstrakt od vanile i jogurt ili pavlaku. Na kraju dodajte mix suvih sastojaka, sjedinite i nalijte u prethodno pripremljeni pleh i pecite oko 55min. Služite ga ohlađenog.
Zobeni mafini sa jabukama i orasima
Zob je ponovo na meniju. U modernu ishranu se vratio kroz doručak i kaše, ali se te pahuljice mogu koristiti kao sastojak u mnogim receptima a pogotovo kolačima. Ovi mafini su bez mnogo šećera, ukusni i zdravi.
Trebaće Vam:
2 šolje zobenih pahuljica
1 šolja brašna
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2 velike jabuke
1 šolja smeđeg šećera
2 jaja
3 kašika meda
1 kašika cimeta
1 šaka oraha
1 kašičica praška za pecivo
Izmrvite zobene pahuljice, i u posebnoj posudi umutite ulje, jogurt, šećer i med nekoliko minuta, onda dodajte postepeno jaja i nastavite da mutite.
Jabuke koje ste prethodno ogulili, izrendajte dobro i iscedite od suvišnog soka a zatim ih dodajte u smesu pa promešajte kašikom. Sada dodajte cimet, orahe, zobene pahuljice,brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjedinite.
Ovako spremnu smesu sipajte u nauljeni pleh za mafine i pecite oko 25min na 180°C u rerni koju ste prethodno zagrejali. Mafini su gotovi i možete da ih poslužite, odmah.
Starinski kolač sa jabukama i korom limuna
Jednostavan i lagan kao pena.
Sve što Vam treba je:
100 gr oraha
2 jabuke
100 gr braon šećera
1 vanilin šećer
200 gr kisele pavlake
100 putera
150 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
Naribana korica limuna
Počnite sa seckanjem oraha, zatim ogulite jabuke i izrendajte ih. Uključite rernu da se greje dok mutite jaja kratko da postanu penasta, potom ide šećer i vanilin šećer. Mutite kratko i dodajte kiselu pavlaku, puter, iseckane orahe i jabuke, cimet.
Kada je sve sjedinjeno narendajte koru limuna i sve pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo. Pleh podmažite uljem i brašnom, izlijte testo i ovaj jednostavni kolač pecite oko 30 minuta. Cela kuća će da miriše fantastično.
Posne bombice sa jabukama i čokoladom
Za njih Vam ne treba puno sastojaka, lako se prave, a mogu dugo da ostanu sveže.
Potrebno je:
350 – 400 gr očišćenih i oljuštenih jabuka
100 gr braon šećera
2 kesice vanilin šećera
100 gr crne čokolade
250 gr mlevenih oraha + za posipanje
Od jabuka skuvati sos. Skuvani sos sklonite sa vatre i odmah mu dodate čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte da se cela istopi.
Sledeći korak su orasi, njih dodajete dok se ne dobije jedna gušća sjedinjena smesa koja može da se formira u kuglice. Od dobijene smese pravite kuglice koje potom uvaljate u orahe.
Spremljene kuglice stavite u frižider na nekoliko sati da se stegnu, ali najbolje je ako odstoje 24h. Kuglice su brzo gotove. Naravno ako orasi ipak nisu Vaš izbor ili imate neku alergiju uvek možete koristiti drugo koštunjavo voće, poput lešnika, badema ili ubaciti neko sitno suvo voće umesto njih.
Proteinski mafini od jabuka
Za ove zdrave mafine potrebno Vam je:
3 belanca
3 kašike ovsenih pahuljica
1 jabuka
1 doza čokoladnog proteina
100g oraha
1 kašika meda
Cimet
1/2 kašičice praška za pecivo
Prvo sameljite orahe i zajedno s jabukom i ostalim sastojcima dodajte ih u umućena belanca. Dobro promešajte i gotovu smesu rasporedite u kalup za mafine. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C.
Ako ste profesionalni sportista ili samo vodite računa o svom zdravlju i fizičkom izgledu ovi mafini će Vas oduševiti a možete ih jesti za doručak pre jutarnjeg treninga ili kao užinu da premostite do ručka.
Zdrav krambl od jabuka
Konačno Vaša omiljena poslastica sa jabukama ali u zdravoj varijanti.
Sastojci koji će Vam trebati:
6 jabuka
6 kašika meda
65g ovsenih pahuljica
65g brašna od spelte
1 kašičica kokosovog ulja
Malo cimeta
Oljuštite jabuke, izvadite unutrašnjost i isecite na trakice. Kalup namažite kokosovim uljem i poređajte isečene jabuke, zatim ih pospite cimetom i medom. Dobro promešajte i u rerni pecite na 200°C dok jabuke ne omekšaju i ne dobiju boju.
Za to vreme u posudi pomešajte brašno od spelte , ovsene pahuljice, kokosovo ulje i preostali med. Sve sastojke dobro pomešajte ali obratite pažnju da dobijena smesa treba da je grudvasta i da se mrvi.
Kada su jabuke gotove, rasporedite smesu preko i stavite ponovo da se peče dok ne postane zlatna. Ovako spreman kolač služite topao ili hladan.
Naša potraga se ovim završava. Uživajte u novim receptima, eksperimentišite i sami odlučite koja je Vaša omiljena poslastica sa jabukama i orasima. I ne zaboravite da u današnjem vremenu ne morate da se odričete ničega čak iako ste na strogoj dijeti, opcija je mnogo. Prijatno!